Vad är vitamin B12?
Vitamin B12 kallas också för kobalamin. Vitamin B12 är vattenlösligt, men till skillnad från andra vitaminer i B-gruppen lagras det i kroppen. Depåerna finns i levern och njurarna. De kan räcka under en lång tid, även om man inte skulle få i sig vitaminet från kosten.50
Betydelsen av vitamin B12 för hälsan
Intag av vitamin B12 är viktigt för normal utveckling, neurologiska funktioner och blodbildning (röda blodkroppar)44 Vitamin B12 finns endast i animaliska livsmedel58. I magen binder vitamin B12 till ett protein kallat intrinsic factor (IF) som produceras av cellerna i magsäcken. Tillsammans tas dessa upp från tunntarmen och därifrån transporteras vitamin B12 vidare till blodet och andra vävnader.
Det finns flera godkända hälsopåståenden för vitamin B12. De antyder att det finns ett samband mellan näringsämnet och hälsa38. Det faktum att det finns flera godkända hälsopåståenden för vitamin B12 tyder också på att vitamin B12 behövs för flera olika funktioner i kroppen. Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA (European Food Safety Authority) har gjort den vetenskapliga utvärderingen bakom hälsopåståendena och Europeiska kommissionen har godkänt dem. Följande hälsopåståenden har godkänts för vitamin B1239.
- Vitamin B12 bidrar till normal energiomsättning54
- Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion55
- Vitamin B12 bidrar till normal homocysteinomsättning55
- Vitamin B12 bidrar till normal psykologisk funktion55
- Vitamin B12 bidrar till normal bildning av röda blodkroppar54
- Vitamin B12 bidrar till immunsystemets normala funktion54
- Vitamin B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning55
- Vitamin B12 har en roll i celldelningsprocessen54
Hur mycket vitamin B12 behöver man få i sig för att det ska ha effekter på hälsan?
En produkt som innehåller vitamin B12 kan anses vara en källa till vitamin B12 och ha ovannämnda effekter på hälsan, om produkten innehåller en tillräcklig mängd av vitaminet i fråga. Villkoren för användning av detta hälsopåstående anges i samband med det godkända hälsopåståendet i kommissionens förordning39. Som referensvärden vid bedömningen av tillräckligt intag används dagligt referensintag som anges i EU:s livsmedelsinformationsförordning. För vitamin B12 är det dagliga referensintaget 2,5 µg42. En förutsättning för användning av hälsopåståendet är att produkten innehåller vitaminer eller mineraler motsvarande minst 15 % av det dagliga referensintaget enligt doseringsanvisningen, dvs. för vitamin B12 innebär detta 0,375 µg/dag.
Vitamin B12 finns endast naturligt i animaliska produkter
Vitamin B12 finns endast i animaliska produkter. Från växtbaserade källor får man främst kobalaminliknande ämnen som inte har någon biologisk aktivitet50.
De bästa källorna är animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost56. Till exempel innehåller en 100 g portion fisk kokt med salt 4,0 µg vitamin B12 och ett glas mjölk 1,16 µg57. Eftersom naturligt vitamin B12 enbart finns i animaliska produkter, kan man ha brist på vitamin B12 om man äter en strikt vegetarisk kost58.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna varierar det genomsnittliga intaget av vitamin B12 bland befolkningen mellan 2,9–8,9 µg/dag. De huvudsakliga källorna i de nordiska och baltiska länderna är kött, lever, mjölkprodukter, fisk och kräftdjur (de nordiska näringsrekommendationerna).44
Rekommendationen för vitamin B12 har uppdaterats i de nordiska näringsrekommendationerna
De senaste nordiska näringsrekommendationerna publicerades 202344. Dessa nordiska näringsrekommendationer utgör basen också för de svenska näringsrekommendationerna.
I de nordiska näringsrekommendationerna har man inte fastställt något rekommenderat dagligt intag för vitamin B12 (RI=recommended intake). Med detta avses den mängd av näringsämnet som upprätthåller ett gott nutritionstillstånd hos nästan alla friska personer. För vitamin B12 har man fastställt 4 µg/dag (kvinnor och män) som tillräckligt intag (AI = adequate intake). Värdet baseras på det värde som EFSA tidigare fastställt. Det beaktar både kobalaminstatusen som biomarkörerna påvisat och intaget från näringen i EU-området. Ett värde på 3,2 µg/dag har fastställts som tillfälligt genomsnittligt behov (provisional AR = provisional average requirement).44
I de nordiska näringsrekommendationerna har värdet för tillräckligt intag av vitamin B12 förändrats betydligt jämfört med den föregående versionen av rekommendationerna. I de föregående rekommendationerna var värdet 2 µg/dag och nu är det 4 µg/dag.44
Kan man få i sig för mycket vitamin B12?
Det finns inget som tyder på att vitamin B12, även vid höga doser, skulle vara skadligt. Därför har det inte heller varit möjligt att fastställa ett UL-värde (= upper limit). UL-värdet anger hur mycket av ett vitamin man kan ta under en lång tid och varje dag utan risk för en skadlig effekt på hälsan.
Vitamin B12 absorberas ganska dåligt, vilket skyddar mot ett överdrivet intag. För att vitamin B12 ska absorberas behövs ett transportprotein, dvs. intrinsic factor (IF), i magsäcken. Vitaminet absorberas från tunntarmen i kroppen med hjälp av intrinsic factor. Intrinsic factor har dock en begränsad förmåga att binda vitamin B12 till sig, och om transportproteinets kapacitet är full, minskar också absorptionen av vitamin B12. På grund av denna mättnad kan enbart 1,5 µg av vitaminet B12 absorberas aktivt. Vitamin B12 kan också absorberas passivt, utan intrinsic factor. Då är absorptionen dock mindre.50,53
Mätning av vitamin B12 genom laboratorieprov
Nivån av vitamin B12 i blodet kan mätas med laboratorieprov. Vanligen mäts nivån av aktivt vitamin B12 i serum (S-B12-TC2, bundet transkobalamin). Nivån av vitamin B12 är tillräcklig, om den är mer än 70 pmol/l.59
Var köper jag Berocca?
Välj den återförsäljare som passar dig bäst