Träna smartare med rätt näring och kost

Under 2000-talet har människors inställning till träning förändrats. Personer i alla åldrar och med olika förutsättningar deltar i sportaktiviteter varje vecka. Nya sportanläggnigar öppnar upp och blir allt mer tillgängliga runt om i landet. Paralympiska sporter har ökat i popularitet och fler personer med funktionsnedsättning eller långvariga hälsoproblem har nu bättre möjligheter att vara aktiva och tävla i sin sport. Det har även blivit vanligare med seniorklubbar som erbjuder dans, yoga, bowling, golf, tennis och många andra aktiviteter för pensionärer.

Trots det är det många som stöter på motgångar när de börjar träna. Den viktigaste faktorn för att förbli aktiv är att ha roligt, men många tappar motivationen och överger träningen på grund av att de känner sig extremt utmattade efter sin fysiska aktivitet. Utmattning kan ta sig uttryck i olika symptom som uppstår efter en intensiv fysisk ansträngning. Muskelsvaghet, kramper, andfåddhet och svårigheter att återhämta sig är bara några av de symptom man kan uppleva.

Dessa är de 4 vanligaste anledningarna till att man känner sig utmattad efter träningen:

Ikon – vattenflaska

Vätskebrist

Kroppen behöver rikligt med vatten före, under och efter träningen.

Ikon – godisbit

Felaktig kost

Det blir ofta obalans mellan hur mycket näring kroppen förbrukar under fysiska aktiviteter och hur mycket näring vi tillför.

Ikon – magnesium

Magnesiumbrist

Magnesium bidrar till normal muskelfunktion.

Ikon – hantel

Olämpliga träningstider.

Det är inte att rekommendera att man tränar direkt efter en måltid eller sent på kvällen.

Magnesium är en mineral som bidar till normal energiomsättning.

Om du vill träna smartare bör denna naturliga ingrediens finnas med i din kost.

Känner du dig lockad att ge upp träningen på grund av utmattning? Har du tappat motivationen för att du inte uppnår de mål du satt upp för dig själv? Har du slutat tycka sport är roligt för att du alltid har ont och får kramp efter träningen? Tänk om. Berocca ger rekommendationer som hjälper dig att uppnå dina träningsmål och förbättra ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Följ deras tips för att optimera din träning och förbättra din sportnäring.

1. Mental förberedelse.

För att kunna uppnå dina träningsmål måste du förbereda dig mentalt innan du aktiverar kroppen. Motivation är viktigt för att du ska kunna uppnå dina mål. Hur håller man sig motiverad?

  • Var medveten om dina styrkor och svagheter. Om du pressar dig för hårt kommer du snart att tappa motivationen.
  • Välj rätt sport. Det ska vara kul att träna. Om det inte känns roligt längre kanske det är dags att byta sport.
  • Schemalägg dina träningspass. Om du planerar i förväg kan du alltid hitta rätt tid för din träning. På så sätt är du även förberedd för situationer där det inte går som planerat.
  • Träna tillsammans med andra. Det kan väcka din tävlingsanda. Att ha någon vid din sida kan vara till hjälp när du känner dig låg och är nära att ge upp.
  • Prova småstegsmetoden. Denna traditionella japanska metod hjälper dig att förbättra dina resultat varje dag. Ju fler steg du slutför, desto mindre är risken att du ger upp.
  • Träna i harmoni med dina känslor och med naturen. Försök att njuta av enkla aktiviteter som att springa, simma eller cykla i stället för att ständigt hålla koll på dina framsteg, din hjärtrytm etc.
Citat – Träna tillsammans med andra

2. Uppvärmning.

Innan du påbörjar ditt träningspass är det viktigt att värma upp och förbereda kroppen för den fysiska ansträngningen.

  • Uppvärmning höjer hjärtrytmen, ökar rörligheten i lederna och stimulerar muskelkontraktionen.
  • Du bör värma upp i 10–30 minuter.
  • Uppvärmning bidrar till att motverka smärta, kramp och skador.
  • Stretching som en del av uppvärmningen förbereder muskler, senor och ledband för den kommande aktiviteten.
  • Ju bättre du värmer upp, desto snabbare och lättare går det att återhämta sig efter träningen.

3. Näring.

När du rör mer på dig behöver du ge din kropp mer näring i form av mat och dryck. En balanserad och näringsrik kost ger dig inte bara mer energi, utan motverkar även skador och gör det lättare att återhämta sig efter en muskelbristning. Vissa livsmedel är särskilt bra när du vill fylla på energireserverna inför en fysisk aktivitet. Här är några exempel:

  • mjuka frukter (äpplen och bananer),
  • råa grönsaker (morötter, tomater, gurka och salladsblad),
  • sallader (majs och krasse),
  • stärkelserika livsmedel (ris, pasta och spannmål).

Näring i form av kosttillskott, som Berocca, ger också ett tillskott av vitaminer och mineraler som en del av en varierad och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

4. Stretching efter träningen.

Passiv stretching är mycket viktigt för att förlänga de muskler som belastats och öka musklernas flexibilitet.

  • Stretcha längre efter måttligt intensiv träning, och kortare efter högintensiv träning.
  • Det är viktigt att stretcha långsamt.
  • Stretching bidrar till att motverka muskelkramp. Lindra kramp genom att stretcha det område där det gör ont och ta en dryck berikad med vitaminer och mineraler.

5. Sömn.

Det är bevisat att det finns en starkt samband mellan god sömn och bättre träningsresultat. Sömn bidrar även till att förebygga skador.

Fysisk aktivitet spelar en viktig roll i vårt samhälle. Det håller oss friska, för människor samman och gör att vi mår bättre. Det är även ett tillfälle att gå ut och njuta av livet i stället för att stanna hemma hela dagen, vilket är särskilt viktigt för pensionärer, personer med funktionsnedsättning och småbarnsföräldrar. Lägg dessa grundläggande regler på minnet för att göra det mesta av träningen:

  • träna före måltider eller efter matsmältningen,
  • drick före, under och efter träningen,
  • ät ett energirikt mellanmål efter din fysiska aktivitet,
  • pressa inte dig själv mer än du klarar av.

Var köper jag Berocca?

Välj den återförsäljare som passar dig bäst

Hitta butik
SLÄPP LOSS

DIN LIVSENERGI

Känner du dig utmattad? Med rätt kunskap kan du få mer energi! Läs om naturliga energiboosters för daglig användning.

  • 1Vitamin B5 som bidrar till normal mental prestationsförmåga

  • 2Vitamin B2, B3, B6, B12 och C bidrar till att minska trötthet och utmattning

  • 3Vitamin B2, C och zink som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress

  • 4Vitamin B6, B9, B12, C och zink som bidrar till immunsystemets normala funktion

  • 5Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, C och magnesium som bidrar till normal energiomsättning

  • 6Zink som bidrar till normal kognitiv funktion

  • 7Vitamin B1, B6, B7, B12 och C bidrar till normal psykologisk funktion

  • 8Vitamin B1, B2, B3, B6, B7, B12, C och magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion

  • 9Vitamin C som bidrar till att förbättra järnupptaget

  • 10Magnesium som bidrar till normal muskelfunktion

  • 11Magnesium som bidrar till normal proteinsyntes

  • 12Vitamin B9, B12 och magnesium som bidrar till celldelningsprocessen

  • 13Zink som bidrar till normal fertilitet och reproduktion

  • 14Zink som bidrar till normal DNA-syntes

  • 15Koffein ökar din uppmärksamhet och förbättrar koncentrationen. Ett totalt intag av 400mg koffein per dag ska inte överskridas. Koffein finns enbart i Boost.

  • 16Berocca Orange, Mango & Cassis & Berries är sockerfria.

  • 19Zink främjar normal kolhydratmetabolism, normal fettsyrametabolism, normal proteinsyntes och främjar upprätthållandet av normala testosteronnivåer i blodet.

  • 21A, B6, B12, C, D och zink bidrar till immunsystemets normala funktion

  • 22C, E, zink, koppar och selen som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress

  • 23Anttila Veli-Jukka: Elimistön vastustuskyky (immuniteetti). Lääkärikirja Duodecim 10.11.2021

  • 24Simon AK, Hollander GA, McMichael A: Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc Biol Sci. 2015 Dec 22; 282(1821): 20143085.

  • 25Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanotto 17.6.2021, www.ruokavirasto.fi (luettu 15.11.2021)

  • 26Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli. www.fineli.fi (katsottu 15.11.2021)

  • 27Paakkari I: D-vitamiini. Lääkärikirja Duodecim 8.3.2021

  • 28Krüger K, Mooren F-C, Pilat C : The immunomodulatory effects of physical activity. Curr Pharm Des 2016; 22(24):3730-48.

  • 29Besedovsky L, Lange T, Born J : Sleep and immune function. Pflugers Arch. 2012; 463(1): 121–137.

  • 30Järn och Zink som bidrar till normal kognitiv funktion

  • 31B6, B9, B12 och C som bidrar till normal psykologisk funktion och att minska trötthet och utmattning

  • 32https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin

  • 33https://www.1177.se/Stockholm/liv--halsa/stresshantering-och-somn/stress

  • 34Berocca Gummies kan tas av vuxna och barn från 7 år.

  • 35 Schwab U. Kivennäisaineet. Kivennäisaineet - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim 9.3.2022. Kustannus Oy Duodecim.

  • 36 Mustajoki P. Magnesium. Magnesium - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim 9.1.2022. Kustannus Oy Duodecim.

  • 37 Aro A & al 2005. Magnesium. I verket: Ravitsemustiede s. 194-196. Kustannus Oy Duodecim, Helsingfors.

  • 38 Förordningen om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel 1924/2006

  • 39 Kommissionens förordning 432/2012 om fastställande av en förteckning över andra godkända hälsopåståenden om livsmedel än sådana som avser minskad sjukdomsrisk och barns utveckling och hälsa

  • 40 European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and electrolyte balance (ID 238), energy-yielding metabolism (ID 240, 247, 248), neurotransmission and muscle contraction including heart muscle (ID 241, 242), cell division (ID 365), maintenance of bone (ID 239), maintenance of teeth (ID 239), blood coagulation (ID 357) and protein synthesis (ID 364) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2009; 7(9):1216.

  • 41 European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and “hormonal health” (ID 243), reduction of tiredness and fatigue (ID 244), contribution to normal psychological functions (ID 245, 246), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 342), maintenance of normal blood pressure (ID 344, 366, 379), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 351), maintenance of the normal function of the immune system (ID 352), maintenance of normal blood pressure during pregnancy (ID 367), resistance to mental stress (ID 375, 381), reduction of gastric acid levels (ID 376), maintenance of normal fat metabolism (ID 378) and maintenance of normal muscle contraction (ID 380, ID 3083) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1807.

  • 42 Förordningen om livsmedelsinformation 1169/2011

  • 43 Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel & https://soknaringsinnehall.livsmedelsverket.se/ Läst 6.3.2024.

  • 44 Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023

  • 45 Scientific Committee on Food: Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, February 2006.

  • 46 Itselääkitys. God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Finlands Apotekareförbund. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2023 (hänvisad 29.9.2023). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi ,

  • 47 Aro A & al 2005. Sinkki. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 203-206. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

  • 48 Livsmedelsverket: Zink (livsmedelsverket.se) Läst 31.7.2024

  • 49 Pelkonen L. Kasviruokavaliot. Kasvisruokavaliot - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Luettu 22.1.2024.

  • 50 Schwab U. 2021: Vitamiinit. Vitamiinit - Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim 19.10.2021 Kustannus Oy Duodecim.

  • 51Aro A & al. 2005. Folaatti eli foolihappo. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 180-183. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

  • 52Livsmedelsverket: Folat (livsmedelsverket.se) Läst 16.8.2024

  • 53 Aro A & al. 2005. B12-vitamiini eli kobalamiini. Teoksessa: Ravitsemustiede s. 183-186. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki.

  • 54 European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and red blood cell formation (ID 92, 101), cell division (ID 93), energy-yielding metabolism (ID 99, 190) and function of the immune system (ID 107) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006: EFSA Journal 2009;7(9):1223.

  • 55 European Food Safety Authority: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and contribution to normal neurological and psychological functions (ID 95, 97, 98, 100, 102, 109), contribution to normal homocysteine metabolism (ID 96, 103, 106), maintenance of normal bone (ID 104), maintenance of normal teeth (ID 104), maintenance of normal hair (ID 104), maintenance of normal skin (ID 104), maintenance of normal nails (ID 104), reduction of tiredness and fatigue (ID 108), and cell division (ID 212) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010;8(10):1756.

  • 56 Livsmedelsverket: Vitamin B12 (livsmedelsverket.se) Läst 29.8.2024

  • 57 Livsmedelsdatabasen, läst 29.8.2024

  • 58 Koskenvesa P. 2022: Lääkärikirja Duodecim 24.5.2022. Kustannus Oy Duodecim.

  • 59 Eerola H. 2021. B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut (S-B12-TC2). B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut (S-B12-TC2) - Terveyskirjasto. Laboratoriotutkimusten tulkinta. Kustannus Oy Duodecim. Luettu 29.9.2023

* Berocca No.1 Multivitamin, Sverige, DVH & Apotek, IQVIA, YTD SEP 2022.

** Berocca är ett kosttillskott. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost eller hälsosam livsstil.